Camperbus isoleren

Je camperbus isoleren

Je Camperbus isoleren doe je niet enkel om tijdens de koude winterdagen de warmte binnen te houden. Ook zorgt dit ervoor dat tijdens de warmere dagen de temperatuur binnen aangenamer blijft.

Verder in dit artikel lees je alvast hoe ik mijn busje geisoleerd heb.

Waarom isoleer je de camperbus?

Een bestelbus  is doorgaans een lege metalen bak achteraan. Dat metaal staat bloot aan de natuurelementen zoals warmte en koude. De beste manier om de temperatuur binnen zo aangenaam mogelijk te maken is een barriere aan te brengen tussen het metaal en de ruimte binnenin.  Daarvoor brengen we een isolatielaag en een dampscherm aan. Een goed geisoleerde bus zorgt er ook voor dat je minder condensatie binnenin zal verkrijgen. Door condensatie kan de vochtigheid in je leefruimte te hoog worden en in ernstige gevallen zelfs schimmel veroorzaken.  

Allereerst maken we de bus leeg en schoon achteraan.

Welk materiaal heb ik gebruikt?

Er zijn verschillende materialen die je kan gebruiken voor het isoleren van je bus. Zelf heb ik gekozen voor poly urethaan isolatie platen en expanderend schuim voor de randen op te vullen.

In de zijwanden zit 4 cm isolatie (2 platen van 2cm dikte) de vloer en het dak zit maar 2cm. In mijn vorige voertuig (verhoogd model) zat er boven en onder ook 4 cm. Echter door de beperkte hoogte in mijn camperbusje heb ik voor 2cm geopteerd.

Dampscherm aanbrengen.

Het dampscherm is belangrijk zodat je de temperatuur en het vochtgehalte onder controle kan houden. Over de geplaatste isolatie en het blootliggende metaal brengen we dubbelzijdige tape aan en bedekken met het dampscherm het geheel. De naden van het dampscherm plakken we af met daarvoor geschikte tape.

De eerste stap is gezet.

De isolatie en dampscherm zijn aangebracht, de oplettende lezers hebben vast gezien dat er een vierkant open is gebleven in het dak. Volgende week laat ik jullie zien hoe je een dakluik monteert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.