Een gebruikt voertuig kopen

gebruikt voertuig kopen

Een gebruikte camperbus aanschaffen

Een gebruikt voertuig kopen is een goede manier om snel aan je mobiele droom te kunnen beginnen. Het is wel aangewezen dat je in het bezit bent van enige technische kennis om het voertuig te kunnen inspecteren. Is dit niet het geval, neem dan iemand mee die hier wel iets van kent. Kan ook dat niet kan je eventueel het voertuig laten controleren bij een onafhankelijke garage.

Enkele dingen om in overweging te nemen :

Maak twee lijstjes, eentje met de dingen die je zou willen, eentje met de dingen die je absoluut nodig hebt.  Het voertuig dat je gaat bezichtigen word je nieuwe thuis, denk er even goed over na welke dingen belangrijk zijn voor jou en deel deze op in voorgenoemde lijstjes.

Wil je een toilet en douche aan boord nodig? heb je liever de extra ruimte ? Ga je doorgaans op betaalde plekken staan waar sanitair aanwezig is? Is vliegengaas belangrijk voor je om insecten buiten te houden? Hoeveel stroom heb je nodig? Batterijen, zonnepaneel, regelaar, omvormer, …  Of ga je dagelijks aan de stroompaal staan?

Er zullen meerdere dingen zijn die jij persoonlijk belangrijk vind, anderen dan weer niet. Het is een individueel verhaal voor elke persoon dus u zal de lijst vast nog wel met een aantal dingen kunnen aanvullen.

Eens je een goed idee hebt van de dingen die je nodig hebt en jou het gelukkigste maakt. Zal je makkelijker een keuze kunnen maken welk type van voertuig het meest voor jou geschikt is.

Welke indeling wil je binnenin?

Als je de lijstjes hebt gemaakt met wat je wil en wat je niet zou willen missen, probeer dan even voor te stellen hoe de indeling het best zou zijn.

Hoe groot wil je de keuken? wil je een vast kookstel of liever eentje dat je ook makkelijk buiten kan gebruiken. Ga je wel buiten kunnen koken met het weer waar je jezelf bevind.

Wil je een vast bed , of een zithoek die je ombouwt elke avond?  , ….

Grootte en gewicht van het voertuig

Houd rekening met de groote van je voertuig , zodat je met vertrouwen hiermee kan rondrijden. Groot kan mooi zijn maar je moet er ook nog mee durven rijden.

Grotere voertuigen (langer dan 6 meter) hebben doorgaans ook een hoger tarief op tolwegen en veerboten

Bepaal je budget

Eens je bepaald hebt hoe je ideale camperbus eruit ziet, bepaal dan welk budget je hiervoor hebt. Je kan beginnen om al enkele zoekertjes te bekijken om een idee van de prijzen te kunnen vormen. Bepaal dan wat je maximaal budget zal zijn.

Het heeft geen zin je droombus te kopen als die ver boven de door jou gekozen prijsklasse ligt. Jezelf hiervoor in schulden steken beperkt je in je vrijheid achteraf.

Wanneer je een budget bepaalt houd dan ook nog rekening met dingen zoals wegbelasting, verzekering, onvoorziene kosten, …

Inspecteer het voertuig

Kijk goed rond en inspecteer het voertuig grondig. Kijk of er geen delen loshangen en controleer op vocht en roest.

Controleer de banden, ze kunnen er misschien goed uitzien maar als ze ouder als 5 jaar zijn, dienen ze misschien vervangen te worden ondanks ze er nog goed uitzien.

Vraag om het onderhoudsboekje, is het voertuig al meer als een jaar niet op onderhoud geweest kan u zich al vragen beginnen stellen. Als je het voertuig als woonst wil gebruiken wilt u zeker zijn dat het voertuig betrouwbaar is, een jaarlijkse onderhoudsbeurt is geen overbodige luxe.

Tenzij u zelf technisch onderlegd bent in automechaniek, kunt u best het voertuig door een onafhankelijke garage laten inspecteren.

Tip : contacteer eerst de garage of u de dag dat u het voertuig gaat bezichtigen u kan ontvangen in de garage voor inspectie.

Doe een testrit

Als de inspectie naar behoren is verlopen , vraag dan om een testrit. Maak een ommetje op variabel terrein zodat u zeker bent dat er zich geen verborgen gebreken stellen.

Ook al ziet de bus er goed en solide uit , wilt u zeker zijn dat als u een onverharde weg inslaat niet alles uit elkaar rammelt.

Als u deze tips opvolgt , zou u een degelijke basis moeten vinden en zo nare voorvallen vermijden. 

Op deze pagina staan ook regelmatig campers te koop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.